Third Call for proposals under Business Development and Innovation Croatia
28. studeni 2022.

Innovation Norway objavio je Treći poziv za dostavu projektnih prijedloga “Business Development and Innovation Croatia” u okviru “Programa Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost u Hrvatskoj” Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. do 2021., s područjem fokusa na Inovacije zelene industrije i Plavi rast (Green Industry Innovation i Blue Growth).

Programom „Poslovni razvoj i inovacije“ hrvatskim poslovnim subjektima može biti dodijeljeno više od 20 milijuna eura. Fokusna područja ulaganja i razvoja bit će inovacije zelene industrije (proizvodna industrija) i plavi rast (pomorski, pomorski, mali turizam i drugo). Ovo je također prilika za hrvatske kompanije da uspostave snažne odnose s norveškim kompanijama, sveučilištima te centrima za istraživanje i razvoj radi razmjene znanja i najbolje prakse.

Prihvatljive aktivnosti za financiranje:

Inovacije zelene industrije:

 1. Razvoj, provedba i ulaganje u inovativne ekološke tehnologije
 2. Razvoj zelenih proizvoda i usluga
 3. Razvoj i primjena „zelenijih proizvodnih procesa”

 

Plavi rast:

 1. Razvoj i ulaganja u pomorske nadstrukture
 2. Razvoj i ulaganja u obalni i pomorski turizam
 3. Razvoj i ulaganja u plavu biotehnologiju
 4. Razvoj i ulaganja u pomorske resurse rudarenja morskog dna
 5. Razvoj proizvoda i rješenja vezanih uz pomorski promet
 6. Razvoj rješenja za plavu energiju
 7. Razvoj inovativnih proizvoda i rješenja u ribarstvu i akvakulturi
 8. Razvoj inovativnih rješenja u vezi s morskim otpadom i zagađenja
 9. Razvoj inovativnih tehnologija za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju

 

Za shemu pojedinačnih projekata za područja fokusa Zelena industrija i Plavi rast minimalni iznos odobrene potpore iznosi 200.000 eura, a maksimalni iznos odobrene potpore iznosi 1.500.000 eura.

Za shemu dodjele manjih iznosa bespovratnih sredstava za MSP-ove (SGS 1) za područja fokusa Inovacije zelene industrije i Plavi rast minimalni iznos odobrene potpore iznosi 50.000 eura, a maksimalni iznos odobrene potpore iznosi 200.000 eura.

 

Stopa bespovratnih sredstava može varirati od 10% do 70 %, ovisno o vrsti dodijeljene državne potpore, veličini subjekta Prijavitelja, profitabilnosti projekta, općem financijskom stanju Prijavitelja i drugim elementima odredaba Uredbe koji su relevantni za dotični projekt.

Za shemu pojedinačnih projekata za područja fokusa Inovacije zelene industrije i Plavi rast prihvatljivi prijavitelji su MSP-ovi te velika poduzeća, kod kojih javno vlasništvo ne prelazi 25%,

registrirani najmanje tri godine na datum krajnjeg roka Natječaja. Prihvatljivi partneri su bilo koji privatni ili javni subjekti, komercijalni ili nekomercijalni, registrirani kao pravna osoba u Državi darovateljici (Norveškoj) ili u Hrvatskoj.

 

Za shemu dodjele manjih iznosa bespovratnih sredstava za MSP-ove (SGS 1) za područja fokusa Inovacije zelene industrije i Plavi rast prihvatljivi prijavitelji su MSP-ovi registrirani najmanje godinu dana na datum krajnjeg roka Natječaja. Prihvatljivi partneri su bilo koji privatni ili javni subjekti, komercijalni ili nekomercijalni, registrirani kao pravna osoba u Državi darivateljici (Norveškoj) ili u Hrvatskoj.

 

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 31. siječnja 2023. godine, a projekti bi trebali trajati najduže 12 mjeseci jer bi svi trebali biti potpuno provedeni do 30. travnja 2024. godine. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama Innovation Norway.

Povezani članci
Postanite mentor: HAMAG-BICRO objavio Javni poziv za uspostavu i testiranje mentorskih mreža u sklopu projekta BOND 2
Postanite mentor: HAMAG-BICRO objavio Javni poziv za uspostavu i testiranje mentorskih mreža u sklopu projekta BOND 2

Uspješnom uspostavom mreža mentora kao podrške postojećim i budućim poduzetnicima stvorit će se jedinstvena nacionalna mreža u Republici Hrvatskoj kao jedna od usluga za poduzetnike u okviru projekta BOND 2, koji okuplja 99 poduzetničkih potpornih institucija u RH, članica Mreže BOND. Prilika je to da poduzetnici iz cijele Hrvatske dobiju mogućnost sudjelovati u testiranju mreža mentora čime stvaramo pretpostavke za ravnomjeran regionalni razvoj.

Program HORIZON: Priključite se u već postojeće projekte kroz „Hop-on facility“
Program HORIZON: Priključite se u već postojeće projekte kroz „Hop-on facility“

Hop On Facility omogućuje pravnim subjektima iz zemalja s niskim rezultatima istraživanja i inovacija da se pridruže već odabranim suradničkim aktivnostima istraživanja i inovacija, podložno dogovoru odgovarajućeg konzorcija i pod uvjetom da pravni subjekti iz takvih zemalja još ne sudjeluju u njemu. Shema ima za cilj poboljšati inkluzivnost Obzora Europa uključivanjem više istraživačkih institucija iz proširenih zemalja u sklopu aktivnosti 2. stupa Obzora Europa i EIC Pathfinder.

Javni poziv za sufinanciranje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu u 2023. godini
Javni poziv za sufinanciranje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu u 2023. godini

Zahtjev za sufinanciranje mogu podnijeti pravne osobe i obrti registrirani za proizvodnju audiovizualnih djela i upisani u odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj ili drugoj članici EU te nezavisni producenti/ice, zajednički s redateljima/icama, sa scenarijem za koji su stekli autorska prava ili potpisali rezervaciju tj. opciju s autorom/icom, u svrhu snimanja audiovizualnog djela.

Poziv za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i žrtve seksualnog nasilja u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu
Poziv za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i žrtve seksualnog nasilja u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i žrtve seksualnog nasilja u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu.