JAVNI POZIV MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA ZA SUFINANCIRANJE IZGRADNJE, POSTAVLJANJA I UREĐENJA SPOMEN-OBILJEŽJA
26. veljača 2021.

            Ministarstvo hrvatskih branitelja na svojim je Internet stranicama objavilo Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanje ili uređenje spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini.

            Sufinancirati se mogu:

  • arhitektonsko, kiparsko ili drugo djelo, reljef, spomen-ploča, spomenik, građevina ili drugi objekt, sve primjerene estetske vrijednosti za koje je rješenje dobiveno u postupku javnog arhitektonsko-urbanističkog- skulptorskog-krajobraznog natječaja,
  • stroj, prijevozno sredstvo, vojna tehnika i slično, koje je izvan redovne uporabe, a koje se postavlja u prostor,
  • spomen-soba, spomen-kuća ili spomen-dom čije je rješenje dobiveno u postupku arhitektonskog natječaja za izgradnju ili unutarnje uređenje,
  • spomen-područje čije je rješenje dobiveno u postupku urbanističkog, arhitektonskog, krajobraznog i skulptorskog natječaja.

            Sufinancirati se mogu sve faze izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja, što je točno navedeno u članku III. Javnog poziva (pripremni radovi, izrada projektne dokumentacije, izrada spomenika, izvođenje radova izgradnje, izvođenje radova uređenja i dr.

            Zahtjev za sufinanciranje spomen-obilježja mogu podnijeti udruge iz Domovinskog rata i jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, koji ispunjavaju uvjete natječaja navedene u članku VI. (registrirane u RH te djeluju na području RH, provode djelatnosti usmjerene potrebama zajednice, svojim programima, kao i svojoj sveukupnom djelatnošću promiču ostvarenje najviših vrednota ustavnog poretka i dr.).

            Jedinice lokalne (regionalne) samouprave moraju imati pravnu osobnost na području RH te moraju u proračunu za tekuću godinu imati planirani dio sredstava za izgradnju, postavljanje ili uređenje spomen-obilježja. Također, moraju dokazati partnerstvo s najmanje jednom udrugom iz Domovinskog rada, koja na njezinom području djeluje minimalno godinu dana (sporazum o suradnji ili drugi odgovarajući dokument).

            Podnositelji mogu prijaviti izgradnju jednog spomen-obilježja na području Republike Hrvatske, a prednost u odobravanju sredstava izgradnje spomen-obilježja imaju oni projekti na područjima jedinica lokalne (regionalne) samouprave u kojima nema izgrađenom spomen-obilježja iz članka II. ovog Javnog poziva.

            Zahtjevi se podnose na pripisanim obrascima koji se nalaze na web stranici Ministarstva hrvatskih branitelja.

            Javni poziv je otvoren od 15. veljače do 16. travnja 2021. godine.

Više informacija možete potražiti na poveznici ili na e-adresi: ministarstvo@branitelji.hr

 

Ujedno prenosimo informaciju da je na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojeno kako će u iduće tri godine za stručno osposobljavanje i zapošljavanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji biti osigurano 80 milijuna kuna - iz proračuna 31 milijun te 49 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Predviđeno je to Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023.

Više informacija na poveznici.

Povezani članci
Otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla
Otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava zainteresirane podnositelje zahtjeva da je od 15. travnja 2021. godine moguće podnijeti zahtjev za nacionalnu potporu za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla iz Programa potpore zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine.

Objavljen poziv za dostavu projektnih prijava za nacionalni program EUREKA u 2021. godini
Objavljen poziv za dostavu projektnih prijava za nacionalni program EUREKA u 2021. godini

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je poziv za međunarodne suradničke projekte u 2021. godini iz programa EUREKA. EUREKA je program kojim se potiču mikro, mala, srednja i velika poduzeća na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti.

Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja
Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2021. godini temeljem programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, s ciljem sufinanciranja troškova obrazovanja osoba te podizanja razine njihovog obrazovanja i promjene zanimanja u svrhu poboljšanja kvalifikacijske strukture i olakšavanja pristupa rada, a radi povećanja njihove zapošljivosti.

Javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranje prijevoda i objave u e-obliku prethodno objavljenih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini
Javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranje prijevoda i objave u e-obliku prethodno objavljenih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini

Ministarstvo hrvatski branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranje prijevoda i objave u e-obliku prethodno objavljenih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini s ciljem očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.