Tribina o poljoprivredi i otvorenje ureda Agencije RODA d.o.o.
20. srpanj 2016.

"Problema u poljoprivredi ima mnogo, no intenzivno radimo na njihovom rješavanju. U tijeku su izmjene provedbenih priručnika i kriterija natječaja za Fondove za ruralni razvoj i zato su nam ovakve tribine jako važne jer na njima od krajnjih korisnika dobijemo konkretne informacije koji su stvarni problemi koje treba riješiti", rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak na javnoj tribini „Mogućnosti u poljoprivredi i ruralnom području“ u utorak održanoj u Hrvatskom domu u Antunovcu.

Tribinu su organizirali Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. i   LAG Vuka-Dunav, uz podršku Općine Antunovac.

Iako je Republika Hrvatska do sada povukla 250 milijuna kuna za ruralni razvoj, s tim iznosom ne možemo biti zadovoljni osobito zato što tijekom 2014. i 2015. godine gotovo i nije bilo natječaja. Objavljeni natječaji imali su problematične kriterije koje su prilikom posljednje revizije Europske komisije dovedeni u pitanje jer se pojavila definicija "umjetno stvorenih projekata", te se sada mora značajno izmijeniti procedura za dodjelu sredstava iz Fonda za ruralni razvoj.

"Ministru poljoprivrede dostavljena je podloga za objavljivanje natječaja iz mjera 4.1. i 4.3., te se uskoro očekuje odluka o raspisivanju natječaja", najavio je Tugomir Majdak.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije predstavio je istraživanje koje je rađeno među mladim poljoprivrednim proizvođačima, a koje ukazuje na nedovoljnu razinu edukacije, nužnost promjene kriterija dodjele sredstava, te potrebu udruživanja proizvođača i pokretanje proizvođačkih grupa kako bi Slavonija i Baranja prestale biti izvoznice primarne sirovine nego dovršenih proizvoda.

Udruživanjem i zajedničkim radom u proizvođačkim grupama mladima se daje prilika za povlačenjem dodatnih sredstava, ali i pokretanja proizvodnih jedinica koje će otvoriti radna mjesta, te pružiti razloge za ostankom na selu i osnaživanjem poljoprivrednog razvoja.

"Slavonija i Baranja u cijelosti su pokrivene LAG-ovima koji služe kao spona između Ministarstva poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, a koji će kroz Mjeru 19. u Osječko-baranjskoj županiji na raspolaganju imati 4.886.437,50 EUR. Kroz ovu Mjeru bit će financirani manji projekti prikladniji našim poljoprivrednicima i ratarima, a novac će se dodjeljivati prema prilagođenim kriterijima no u skladu s procedurom koju definira Ministarstvo poljoprivrede", rekla je Nataša Tramišak, predsjednica LAG-a Vuka-Dunav i direktorica Agencije za održivi razvoj RODA.

Nakon tribine nazočni su sudjelovali na otvorenju novih prostora Agencije za održivi razvoj RODA Općine Antunovac koja je zbog povećanog obima posla zaposlila pet novih projektnih menadžera, i preselila u veći i primjereniji prostor.

"Osnivanje Agencije RODA bio je prirodni slijed orijentacije vodstva Općine Antunovac na projekte, kako iz nacionalnih tako i europskih izvora. Mi smo pravi primjer kako općina ne mora biti velika da bi bila uspješna u povlačenju nepovratnih sredstava, te u komunalnom i infrastrukturnom uređenju naši sela, ali i u otvaranju radnih mjesta u Gospodarskoj zoni", istaknuo je načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić. Od siječnja 2016. godine Agencija RODA d.o.o. započela je s proširenjem poslovanja, a u lipnju i s preseljenjem u nove uredske prostore sa ciljem proširenja broja zaposlenih s ciljem prijave većeg broja  projekata na natječaje fondove EU i olakšavanja rada organizacije.

Već početkom ove godine odobreni su projekti za Općinu Antunovac vrijednosti preko 1,7 milijuna kuna u sufinanciranim iznosima preko 900 tisuća kuna. Od strane Ministarstva turizma odobren je projekt izgradnje biciklističke staze Ivanovac – utvrda Kolođvar vrijedan 1,25 milijuna kuna, Strategija razvoja Općine Antunovac 2020, financirana sredstvima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske  2014 – 2020 u iznosu 100 tisuća kuna, od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobren je projekt izgradnje nogostupa u ulici Hrvatske Republike Antunovac u iznosu 329 tisuća kuna. U provedbi je projekt sufinanciran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, Brže, Više, Jače! za djecu i mlade s područja Općine Antunovac ukupne vrijednosti 75 tisuća kuna za provedbu aktivnosti tečaja za web dizajn za mlade i dane sporta za djecu i mlade!

Od projekata koji su spremni za natječaje su već ranije najavljivani projekti za Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014 – 2020, gdje ćemo nominirati izgradnju Sportske dvorane Antunovac, projektirane vrijednosti 8,5 milijuna kuna i rekonstrukciju nerazvrstane ceste Crkvena ulica Ivanovac vrijednosti 2 milijuna kuna, te na natječaj za poduzetničku poslovnu infrastrukturu Poduzetnički inkubator i akcelerator, smješten u Gospodarskoj zoni Antunovac vrijednosti 7,5 milijuna kuna, kojega će voditi Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac RODA d.o.o.

« U svibnju ove godine smo pripremili i prijavili tri nova projekta na međunarodne natječaje, na  Interreg Europe smo ponovili prijavu projekta iz 2015. godine pod nazivom SUSTAINABLE HERITAGE («Održiva baština») zajedno sa 9 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke, Bugarske i Rumunjske, vrijedan 1,24 milijuna eura u trajanju od 3,5 godina.

Općina Antunovac je nositelj projekta za sve partnere, a glavni cilj projekta je promocija i revitalizacija kulturne i povijesne baštine na području partnerskih država. Jedan od partnera Općini Antunovac na ovom projektu je i LAG Vuka-Dunav.

Također, na isti natječaj, prijavljen je i jedan novi projekt s glavnim ciljem podizanja inovacija u proizvodnji i edukacije proizvođača u ICT tehnologijama, a Agencija RODA d.o.o. i Općina Antunovac partneri su na projektu organizaciji iz Španjolske s još šest partnera iz Velike Britanije, Španjolske i Bugarske, a procijenjena vrijednost cijelog projekta je 1 milijun eura u trajanju od četiri godine.

Ove godine ponovno je bio otvoren i natječaj prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska, na kojim je RODA d.o.o. pripremila i izradila prijavu za Općinu Antunovac i još četiri partnera s Hrvatske i Mađarske strane projekt vrijedan 1,38 milijuna eura zajedno pod nazivom «Bike and dream on journey through cross-border nature and culture» (hrv. Biciklom na maštovitom putovanju upoznavanja prekogranične kulturne i prirodne baštine.)

Projekt će imati značajan utjecaj na mogućnosti daljnjeg razvoja cikloturizma u cijeloj županiji, posebno povezivanjem ranije obilježenih ruta i Panonskog puta mira sa europskim biciklističkim rutama, EuroVelo 6 i EuroVelo 13. Dodati će se novi turistički sadržaji uz novu rutu, promovirati kulturno – povijesna i prirodna baština te omogućiti sigurnost odvijanja prometa za bicikliste.» istaknula je direktorica Agencije RODA, Nataša Tramišak.

Osim svih ovih navedenih, RODA d.o.o. prati projekte Općine Antunovac i pripremati će prijavu te provoditi sve projekte za općinu koji imaju za cilj za održivi razvoj Općine Antunovac i sufinanciraju se iz europskih, nacionalnih ili ostalih izvora sredstava.

[code_gallery gallery_id="2252"]

Povezani članci
RADIONICA O KOHEZIJSKOJ POLITICI EUROPSKE UNIJE
RADIONICA O KOHEZIJSKOJ POLITICI EUROPSKE UNIJE

Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA D.O.O., u suradnji s Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, jučer je u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac održala radionicu na temu: „Kohezijska politika Europske unije – što to znači za nas?“.

Javni pozivi za iskaz interesa osnivača školskih ustanova i dobavljača za sudjelovanje u novoj Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda 2020./2021.
Javni pozivi za iskaz interesa osnivača školskih ustanova i dobavljača za sudjelovanje u novoj Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda 2020./2021.

Školska shema u školskoj godini 2020./2021. provodi se na području čitave Republike Hrvatske od l. kolovoza 2020. do 31. srpnja 2021. godine sukladno Pravilniku o Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (Narodne novine broj 98/19) i Uputi o postupanju Ministarstva poljoprivrede od 24. kolovoza 2020. godine.

Javni poziv za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana  s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu
Javni poziv za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dana 1. rujna 2020. Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu. Pozivom su osigurana sredstva u iznosu od milijun kuna za podjelu staklenki domaćeg meda učenicima prvih razreda osnovnih škola na čitavom teritoriju Hrvatske.

Državne nagrade za sport Franjo Bučar u 2020. godini
Državne nagrade za sport Franjo Bučar u 2020. godini

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je natječaj za dodjelu najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Republici Hrvatskoj.