Objavljena 2 poziva iz područja znanosti
18. veljača 2020.
 1. CERIC-ERIC - poziv na dostavu prijedloga projekata
  CERIC-ERIC, Srednjoeuropski konzorcij za istraživačku infrastrukturu, nudi pristup više od 50 komplementarnih instrumenata i dva laboratorija za potporu za multidisciplinarna istraživanja u svim područjima materijala, biomaterijala i nanotehnologije.
  Istraživači iz cijelog svijeta mogu se prijaviti za pristup besplatno, pod uvjetom da rezultati budu objavljeni i priznati od CERIC-a.
  CERIC također nudi potporu za mobilnost dvaju korisnika prema prijedlogu i nagrade za visokokvalitetne publikacije s otvorenim pristupom.
  Kao i obično, u ovom pozivu bit će dva roka:
  • 2. ožujka u 17 sati, predevaluacija za mogućnost poboljšanja prijedloga,
  • 31. ožujka u 17 sati, preporuka stručnjacima koji su ispunili sve traženo.
  Pogledajte ponudu otvorenog pristupa za ovaj semestar na: https://www.ceric-eric.eu/users/open-access-offer/
  Više informacija o pozivu možete vidjeti na: https://www.ceric-eric.eu/users/call-for-proposals/ ili se javite na: useroffice@ceric-eric.eu
  Ako ste istraživač koji radi u Albaniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Estoniji, Republici Sjevernoj Makedoniji, Latviji, Litvi, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj ili Ukrajini, prijavite se za promotivni otvoreni pristup: u sklopu europskog projekta H2020 ACCELERATE, personaliziranu potporu za pripremu prijedloga, mjerenja i analize podataka, koja se može pružiti na zahtjev.

Više o tome možete pronaći na: http://www.accelerate2020.eu/

 1. Joint research center (JRC) raspisuje novi poziv za program suradničkoga doktorskog partnerstva
  Važnost znanstveno utemeljenih dokaza za donošenje politika sve više prepoznaju donositelji odluka, koje imaju odjek u akademskim krugovima.
  Kako bi poboljšao sučelje znanstvene politike, JRC je pokrenuo program suradničkoga doktorskog partnerstva (CDP) radi uspostavljanja suradnje s visokim učilištima (HEI) i sveučilištima iz država članica EU-a i zemalja povezanih s istraživačkim programom 
  EU Horizon 2020.
  Partnerstvo će pružati mogućnosti novoj generaciji doktoranada, s posebnim naglaskom na istraživanje za kreiranje politika.
  Provedbom CDP-a, JRC nastoji uspostaviti stratešku suradnju sa sveučilištima s izvrsnim istraživanjima i međunarodnim ugledom u području znanosti i tehnologije.

Sudjelovanje u programu omogućit će novoj generaciji studenata da razumiju istraživačke potrebe u različitim fazama donošenja odluka i steknu nove vještine u znanstvenom komuniciranju.
U praksi to znači zajednički razvoj istraživačkih programa te ugošćavanje i nadzor doktorskih studija između visokih učilišta/sveučilišta i zajedničkog odbora (JRC).
Partnerstvo bi također trebalo dovesti do pojačane suradnje između JRC-a i visokih učilišta/sveučilišta, što bi se postiglo promicanjem međusobnog unapređenja povezanih vještina i kompetencija, kombiniranjem znanja, kapaciteta i umrežavanja u ključnim znanstvenim područjima.
JRC je 3. veljače 2020. pokrenuo drugi poziv za iskazivanje interesa u trinaest tematskih područja:
• Digitalno upravljanje
• Pametna, povezana i čista mobilnost
• Energetska tranzicija EU-a
• Razvoj metoda za praćenje napretka, transformacije dizajna i identificiranje rješenja za postizanje SDG-ova
• Sigurna i održiva opskrba sirovinama za strateške lance vrijednosti
• Umjetna inteligencija za promatranje Zemlje
• Grafički uzročni modeli hibridnih prijetnji
• Otpornost izgrađene infrastrukture na prirodne i umjetne opasnosti
• Promocija zdravlja i prevencija nezaraznih bolesti (NCD)
• Neenergetske nuklearne i radiološke tehnologije za postizanje SDG-ove agende do 2030.
• Sinergija kvalitativnih i kvantitativnih metoda predviđanja
• Upute o ponašanju koje se primjenjuju na kreiranje politika
• Postojanost u složenoj analizi podataka i statističkome modeliranju
Dodatne informacije o pojedinostima prijave dostupne su na internetskoj stranici: https://ec.europa.eu/jrc/en/working-with-us/collaborative-doctoral-partnerships.

Rok za prijavu je 3. svibnja 2020. godine.

Povezani članci
Objavljen Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u području osiguravanja pružanja podrške žrtvama i svjedocima za 2020. godinu.
Objavljen Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u području osiguravanja pružanja podrške žrtvama i svjedocima za 2020. godinu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u području osiguravanja pružanja podrške žrtvama i svjedocima za 2020. godinu.

Objavljen poziv za dodjelu državnih potpora poduzetnicima iz sektora prometa
Objavljen poziv za dodjelu državnih potpora poduzetnicima iz sektora prometa

Slijedom posljedica krize prouzrokovane koronavirusom koja je pogodila cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, posebice sektor prometa, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je poziv poduzetnicima za korištenje sredstava iz programa državnih potpora u sklopu mjera gospodarskog opravka Vlade Republike Hrvatske. Provedbena tijela programa dodjele su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koji će dodjeljivati pojedinačne potpore korisnicima koji ispunjavaju uvjete iz programa.

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva (Rok: 15. rujna 2020.)
Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva (Rok: 15. rujna 2020.)

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2021. godini, temeljem kojega će dodjeljivati potpore autorima za književno-umjetnički rad i prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća

Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III
Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III

Opći cilj Poziva je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz osiguravanje pružanja i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije, komunikacijskog posrednika i videćeg pratitelja. Poziv se financira u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritetne osi 2 Socijalno uključivanje, investicijskog prioriteta 9.iv Poboljšanje pristupa pristupačnim, održivim i visokokvalitetnim uslugama, uključujući usluge zdravstvene skrbi i socijalne usluge od općeg interesa te specifičnog cilja 9.iv.2 Poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama, uključujući podršku procesu deinstitucionalizacije.