Objavljen natječaj "Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024."
17. svibanj 2024.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024“ (European Enterprise Promotion Awards - EEPA 2024). Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU.

Cilj dodjele predmetne nagrade je, kroz primjere najboljih politika i praksi, otvoriti nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu za razvoj poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

U natječaju za dodjelu EEPA 2024 nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene MSP stupu Single Market programa.

Natječaj je otvoren za:
·         nacionalne organizacije
·         gradove i općine
·         regije i zajednice
·         javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika
·         obrazovne programe i poslovne organizacije

EEPA 2024 šest propisanih kategorija natjecanja:

  1. Promicanje poduzetničkog duha,
  2. Ulaganje u poduzetničke vještine,
  3. Potpora digitalnoj tranziciji,
  4. Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja,
  5. Podupiranje održive tranzicije i
  6. Odgovorno i uključivo poduzetništvo.


Natjecanje za EEPA 2024 odvija se u dvije faze:

  1. U prvoj fazi - nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje nadalje prijavljuje na EU razinu.
  2. U drugoj fazi - europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.

Svi nominirani kandidati bit će pozvani na Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele EEPA 2024 nagrada. Tom će se prigodom dodijeliti nagrade u svakoj od ukupno šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija tzv. Glavnom pobjedniku, odnosno onom kandidatu čiji je projekt - iz bilo koje od šest kategorija - ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.

Natječaj na nacionalnoj razini otvoren je do 24. svibnja 2024. godine.

Više informacija o natječaju potražite na stranici.

Povezani članci
Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo  za 2024. godinu
Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu

Ministarstvo gospodarstva objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo (referentni broj: NPOO.C1.1.1.R4-I1.02) s ciljem podupiranja bržoj i boljoj prilagodbi gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima kroz ulaganja u zelenu tranziciju i stvaranje zelenih vještina kako bi se smanjio negativni učinak na klimu i okoliš, povećala održivost proizvodnje, očuvala postojeća i stvorila nova radna mjesta te ojačala lokalna i regionalna konkurentnost.

Natječaj za provedbu intervencije 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje
Natječaj za provedbu intervencije 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je drugi Natječaj za provedbu intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Javni poziv za neposredno sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva JP ZO-4_2024
Javni poziv za neposredno sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva JP ZO-4_2024

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za neposredno sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva JP ZO-4_2024.

Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja
Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”.