Europski tjedan mobilnosti 2024.
28. lipanj 2024.

Otvorene su prijave aktivnosti gradova i općina povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 2024. godine. Europski tjedan mobilnosti je manifestacija koja se pod pokroviteljstvom Europske komisije održava svake godine, u razdoblju od 16. do 22. rujna. Sa ciljem unaprjeđenja života građana u urbanim sredinama kroz alternativne načine javnog prijevoza u svakodnevnom životu.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su “Zajednički javni prostori” te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta itd.) koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, jačaju sigurnost, smanjuju buku i zagađenje zraka.

Ove godina poziva na ravnopravnost korištenja zajedničkih javnih prostora, pri čemu se ističe važnost osiguranja sigurnosti pješaka i biciklista. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosi se aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike se potiče da koriste aktivne oblike kretanja, kao što su hodanje i bicikliranje.

Općine i gradovi diljem Republike Hrvatske pozivaju se da prijave svoje aktivnosti planirane za obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Prijava se vrši putem internetske stranice https://registration.mobilityweek.eu/login.php

Valjana prijava ispunjava jedan od tri glavna uvjeta:

  • organizacija aktivnosti u razdoblju od 16.-22. rujna
  • održavanje Dana bez automobila te
  • uvođenje trajne mjere iz nadležnosti urbane mobilnosti.

Također, pozivaju se pojedinci, tvrtke, udruženja, škole i ustanove  da svoje aktivnosti iz nadležnosti održive urbane mobilnosti koje provide kroz cijelu godinu iste registriraju putem internetske stranice https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/ te konkuriraju za  nagradu Europske komisije za najbolje rješenje za upravljanje urbanom mobilnošću.

Detaljne informacije o Europskom tjednu mobilnosti, ovogodišnjoj temi te brošure i savjete možete pronaći pod poveznicom https://mobilityweek.eu/home/.

Više informacija možete pronaći na stranici.

Povezani članci
Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2024. godinu.
Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2024. godinu.

Ministarstvo gospodarstva objavljuje Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2024. godinu.

Drugi Poziv za dodjelu sredstava „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu“ (MF- 2024-1-1)
Drugi Poziv za dodjelu sredstava „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu“ (MF- 2024-1-1)

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavljuje drugi Poziv za dodjelu sredstava „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu“.

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava  projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2024./2025.
Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2024./2025.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2024./2025.

Javni poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje projekata standardnih djelovanja iz Programa LIFE 2021. – 2027. za LIFE natječaj 2024. godine
Javni poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje projekata standardnih djelovanja iz Programa LIFE 2021. – 2027. za LIFE natječaj 2024. godine

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo je nacionalno sufinanciranje za projekte standardnih djelovanja koji se prijavljuju na natječaj Programa LIFE u 2024. godini. Pozivaju se svi potencijalni prijavitelji na dostavu zahtjeva za nacionalno sufinanciranje