AKTUALNI NATJEČAJI ZA DJECU I MLADE
18. veljača 2020.

1. Sudjelujte u nagradnom natječaju #EUROSCOLA - #ZAJEDNOZAEU i osvojite posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu!

Natječaj jenamijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 19 godina iz cijele Hrvatske. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je osmisliti i snimiti što zanimljiviji kratki video
(60 sekundi) kojim pod krilaticom #zajednozaEU na kreativan način odgovarate na pitanje: Kako se učenice i učenici vaše škole bore protiv lažnih vijesti i netolerancije na društvenim mrežama?

Pobjednik ovog trećeg ciklusa natječaja bit će ona srednja škola u Hrvatskoj koja na angažiran, pamtljiv i kreativan način izloži koliko je svjesna važnosti sigurnosti građanki i građana Unije. Najuspješnija škola osvojit će pravo sudjelovanja u programu EUROSCOLA Europskog parlamenta - odnosno subvenciju za putovanje u Europski parlament u Strasbourgu (Francuska), za 24 učenika i 2 mentora škole koju pohađaju pobjednici. Subvencija će pokriti najveći dio troškova putovanja iz Hrvatske u Strasbourg, kao i najveći dio troškova smještaja.

Pobjednici prvog i drugog ciklusa natječaja bile su Gimnaziji Sesvete i Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

Nagradni natječaj otvoren je od srijede, 12. veljače, do srijede 26. veljače 2020., a da biste sudjelovali u natječaju, morate ispuniti obrazac koji možete pronaći na ovoj stranici.

2. Natječaj za dodjelu Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki“

Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena pozivaju mlade osobe iz svih država članica EU-a na sudjelovanje u natječaju posvećenom razvoju EU-a, njegovoj integraciji i pitanjima europskog identiteta.

Mladi iz bilo koje države članice EU-a u dobi između 16 i 30 godina mogu prijaviti projekte za Europsku nagradu za mlade „Karlo Veliki”.

Europska nagrada „Karlo Veliki” dodjeljuje se projektima kojima se:

  • promiče međusobno razumijevanje u Europi i međunarodnoj zajednici,
  • potiče stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije te
  • koji služe kao uzor mladima u Europi i nude praktične primjere suživota Europljana u jednoj zajednici.

Projekti mogu biti usmjereni na organiziranje raznih događaja za mlade, razmjenu mladih osoba ili internetske projekte koji imaju europsku odrednicu.

Rok za prijavu je 21. veljače 2020.

Nagrada za najbolji projekt iznosi 7500 eura, druga nagrada iznosi 5000 eura, a treća 2500 eura.

Po jedan predstavnik svakog od nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvan na svečanost dodjele nagrade 19. svibnja 2020. i višednevni boravak u Aachenu u Njemačkoj.

Nagrade za tri najbolja projekta dodijelit će predsjednik Europskog parlamenta i predstavnici Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena.

Više informacija: https://www.europarl.europa.eu/charlema…/…/introduction.html

3. Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola „Kako postati zeleni potrošač?“

U povodu Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava svake godine 15. ožujka, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, raspisuje Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola na temu: „Kako postati zeleni potrošač?“.

Natječajem se želi potaknuti učenike da u svrhu zaštite planeta za sadašnje i buduće generacije razmisle na koji način se može promijeniti način potrošnje tako da se prednost daje proizvodima proizvedenim na održivi način, odnosno onima koji su dobiveni uporabom manje količine resursa i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš.

Rad učenika treba odgovoriti na sva tri temeljna pitanja:

1. Što znači zelena potrošnja?
2. Kako postati zeleni potrošač?
3. Što biste vi u vašoj školi / gradu učinili da potaknete zelenu potrošnju?

Rok za prijavu radova je 2. ožujka 2020. godine.

Odluka o dodjeli nagrada objavit će se na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a svi pristigli radovi bit će predstavljeni i u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, u ponedjeljak 16. ožujka 2020. godine od 10:00 do 18:00 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

Neovisno o sudjelovanju na natječaju, pozivamo ravnatelje, djelatnike škola i učenike da se u što većem broju odazovu na obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača na kojem će biti organizirane tematske edukativne i informativne radionice na temu održive potrošnje.

Više informacija na: https://gospodarstvo.gov.hr/…/natjecaj-za-ucenike-osn…/12597

Povezani članci
Natječaj za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir
Natječaj za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dana 20.7.2020. godine Natječaj za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir

Objavljeni natječaji za razvoj i ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
Objavljeni natječaji za razvoj i ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

Natječaj za provedbu Podmjere 6.4. „Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti“ – provedba tipa operacije 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Otvoren LIFE natječaj za 2020. godinu
Otvoren LIFE natječaj za 2020. godinu

Europska komisija otvorila je natječaj za program LIFE za 2020. godinu. Natječaj će biti otvoren do srpnja za konceptne sažetke koji se prijavljuju na potprogram Okoliš, odnosno do listopada za projektne prijedloge koji se prijavljuju na Klimatske aktivnosti.

Otvoren natječaj „EIT Digital Venture Program“
Otvoren natječaj „EIT Digital Venture Program“

Organizacija EIT Digital, vodeća europska organizacija usmjerena na digitalnu transformaciju Europe putem digitalnih inovacija i edukacija poduzetnika otvorila je prijave na natječaj EIT Digital Venture Program koji nudi priliku poduzetničkim timovima iz 20 europskih zemalja da ostvare financijsku potporu do 25.000 eura