AKTIVNOSTI UNAPRJEĐENJA PODUZETNIŠTVA NASTAVLJAJU SE I U 2021. GODINI
8. siječanj 2021.

Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. provodi europski projekt „Oslonac u poslovanju – PIA Antunovac! KK.03.12.12.0017“. Iako su projektne aktivnosti započele sredinom siječnja, službeni početak provedbe projekta nastupio je potpisom ugovora u ožujku 2020. godine. Riječ je o projektu financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti 747.269,67 kuna, od čega 560.452,24 kuna čine bespovratna sredstva.

Projekt je odobren u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Usluge za MSP-ove putem poduzetničkih potpornih institucija KK.03.1.2.12, iz  nadležnosti tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO, a njegov je cilj doprinijeti jačanju sposobnosti malih tvrtki za kvalitetnije poslovanje i opstanak na tržištu te otvaranju novih mogućnosti poslovanja umrežavanjem poduzetnika, pružanjem specijaliziranih usluga Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac RODA d.o.o., provedbom intenzivnih seminara i informiranja o natječajima za bespovratna sredstva te pružanjem ostalih usluga poslovnog savjetovanja. S tom vizijom, Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. od siječnja do prosinca ove godine, provela je brojna individualna savjetovanja poduzetnika, uključujući obrtnike, OPG-ove, fizičke osobe u postupku otvaranja poduzeća, ali i udruge čiji je rad usmjeren ka poduzetničkim poduhvatima.

Osim individualnih savjetovanja, koja su se odvijala kontinuirano tijekom proteklih mjeseci i koja će se nastaviti provoditi u narednim razdobljima, organizirani su brojni događaji za informiranje i međusobno povezivanje poduzetnika, ali i povezivanje s drugim relevantnim institucijama. Tako su već u veljači 2020. godine organizirane prve radionice, jedna pod nazivom „Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2020. godini“ te radionica za poduzetničke potporne institucije pod nazivom „Umrežavanjem do uspjeha“.

U periodu od ožujka do listopada, kada su na snagu stupile mjere zabrane javnih i drugih oblika okupljanja, uslijed pojave Corona virusa na području Republike Hrvatske, organizirani su web seminari za poduzetnike, koji su obuhvatili sljedeće teme: Izrada poslovnog plana, Digitalni marketing, Brendiranje, Primjena aditivne 3D tehnologije u poslovanju, „Pravni oblici poslovanja poduzeća“, „Klimatske promjene i poduzetništvo“, „Žene u poduzetništvu – izazovi!“, „Pokretanje poslovanja – start up!“. Kako bi bilo moguće provesti navedene, ali i buduće događaje, postojeća web stranica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. redizajnirana je i nadograđena vlastitom live stream platformom.

Nakon nešto mirnijeg ljetnog perioda, uslijedio je intenzivniji nastavak projektnih aktivnosti pa je tako u  rujnu organiziran događaj pod nazivom "Kohezijska politika Europske unije - što to znači za nas?", u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom te Regionalna konferencija za žene u poduzetništvu - "Kako preživjeti Covid krizu?" i Okrugli stol za žene u poduzetništvu u listopadu, u suradnji s Women in Adria. Posljednji javni događaj u ovoj godini održan je u studenome, u suradnji s Poduzetničko-razvojnim centrom Općine Erdut na temu „Što donosi novo financijsko razdoblje 2021. – 2027. u fondovima EU“.

Kontinuirano tijekom provedbe projekta poduzetnicima su putem web stranica, društvenih mreža, e-pošte, a kasnije i putem mjesečnog newslettera dostavljane informacije o aktualnim natječajima, novostima iz svijeta poduzetništva, mjerama za očuvanje radnih mjesta i drugih mjera pomoći prevladavanja Covid krize.

U jesen je pokrenut Poduzetnički glasnik, u tiskanom i digitalnom obliku, čije je prvo izdanje objedinilo korisne i zanimljive informacije o poduzetnicima koji posluju u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac te Gospodarskoj zoni Antunovac.

Ova će se dobra praksa svakako nastavi u idućoj godini, ali i po završetku projekta, čiji je kraj predviđen za srpanj 2021. godine.

Povezani članci
Otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla
Otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava zainteresirane podnositelje zahtjeva da je od 15. travnja 2021. godine moguće podnijeti zahtjev za nacionalnu potporu za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla iz Programa potpore zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine.

Objavljen poziv za dostavu projektnih prijava za nacionalni program EUREKA u 2021. godini
Objavljen poziv za dostavu projektnih prijava za nacionalni program EUREKA u 2021. godini

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je poziv za međunarodne suradničke projekte u 2021. godini iz programa EUREKA. EUREKA je program kojim se potiču mikro, mala, srednja i velika poduzeća na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti.

Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja
Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2021. godini temeljem programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, s ciljem sufinanciranja troškova obrazovanja osoba te podizanja razine njihovog obrazovanja i promjene zanimanja u svrhu poboljšanja kvalifikacijske strukture i olakšavanja pristupa rada, a radi povećanja njihove zapošljivosti.

Javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranje prijevoda i objave u e-obliku prethodno objavljenih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini
Javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranje prijevoda i objave u e-obliku prethodno objavljenih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini

Ministarstvo hrvatski branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranje prijevoda i objave u e-obliku prethodno objavljenih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini s ciljem očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.