Otvoren Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac
11. lipanj 2019.

U petak, 7. lipnja 2019. godine, svoja je vrata i službeno otvorio Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac. Smješten u Gospodarskoj zoni Antunovac, ovaj je objekt veličine čak 3.179 m² već ugostio svoje prve „stanare“ – Agenciju za održivi razvoj Općine Antunovac RODA d.o.o. i LAG Vuka-Dunav, a od početka srpnja u njemu će boraviti i desetak poduzetnika. Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac rezultat je uspješne provedbe kapitalnog projekta Općine Antunovac vrijednog 21.402.869,68 kuna, a odobrenog i sufinanciranog u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u iznosu od 19.698.872,28 kuna.

Poduzetnički inkubator

„Poduzetnički inkubator i akcelerator već je i prije otvorenja počeo sa svojom osnovnom funkcijom, a to je potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva na širem osječkom području te Osječko-baranjske županije. Prvi „stanari“ su već tu, a odrađene su i brojne radionice i edukacije za male poduzetnike i one koji tek žele postati poduzetnici, pa među zakupcima poslovnih prostora imamo i mlade i one koji će tek otvarati svoje tvrtke. Objekt je tehnološki visoko opremljen, čime su otvorena vrata i inovativnim tvrtkama koje trebaju takvu uslugu.“ - istaknula je na svečanosti otvorenja direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac - RODA d.o.o. Nataša Tramišak.

Svečanosti otvorenja i završnoj konferenciji projekta prisustvovali su pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, član Uprave HAMAG-BICRO Mario Turalija, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, te drugi uzvanici i predstavnici suradničkih institucija, kao i brojni poduzetnici.

Pomoćnica ministra Ana Mandac pohvalila je rad Općine Antunovac i Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. te je naglasila kako lokalne inicijative jedine mogu prepoznati potrebe svojih poduzetnika te odgovoriti na njih, što rezultira vrijednim projektima za razvoj lokalnog, regionalnog i ukupnog gospodarstva Hrvatske, poput projekta izgradnje PIA Antunovac: „O važnosti ovog projekta dovoljno govori činjenica kako malo i srednje poduzetništvo s udjelom od 99,7 posto u ukupnom gospodarstvu naše zemlje generira preko 68 posto ukupne zaposlenosti, što je iznad prosjeka EU. Cilj Vlade, kao i cilj ministra i svih nas je  zajednički i uvijek isti; osnažiti i pokrenuti, podržati i ojačati najproduktivniji dio našeg gospodarstva, a to je malo i srednje poduzetništvo.“

Novoizgrađeni objekt namijenjen je novoosnovanim tvrtkama, malim i srednjim poduzetnicima kojima će se, osim poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac, pružiti i institucionalna podrška za inicijalni početak i akceleracijski razvoj. Objekt je na raspolaganju i poduzetnicima koji posluju duži niz godina, a u razvojnoj su fazi u kojoj trebaju potporu poduzetničkih potpornih institucija. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je ovakav objekt upravo ono što je potrebno kao vjetar u leđa malom i srednjem poduzetništvu, kao i onima koji tek započinju realizaciju svoje poslovne ideje.

„Prije četiri godine nastala je ideja o izgradnji, a u protekle dvije godine projekt je u cijelosti realiziran te s 3.200 kvadrata prostora i svim sadržajima nadilazi općinu i na raspolaganju je cijeloj Županiji. PIA je pravo mjesto za mlade poduzetnike i sve druge koji žele raditi, koji imaju viziju kako započeti posao u poduzetništvu i obrtništvu te kako raditi za sebe, druge radnike i društvo.“ - rekao je župan  Anušić.

Aktivnosti Poduzetničkog inkubatora i akceleratora usmjerene su pružanju kvalitetnih usluga poduzetničkih institucija u smislu poslovne podrške malim i srednjim poduzetnicima, kao i onima koji žele pokrenuti poslovanje, mentorstva, informiranja, prepoznavanja inovativnih ideja, potpora u traženju financijskih instrumenata i povezivanju djelatnosti stanara inkubatora. Na raspolaganju je i mogućnost korištenja novih tehnologija, inovativne usluge virtualnog asistenta i inkubatora poslovnih ideja te aditivne tehnologije 3D printera.

„Općina Antunovac ovim vrijednim projektom Poduzetničkog inkubatora i akceleratora zasigurno je našla mjesto na karti malog i srednjeg poduzetništva te vjerujemo kako će, uz gospodarsku zonu, ovaj objekt biti razvojni pokretač Općine Antunovac." - izjavio je ovom prilikom načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski dodavši kako Općina Antunovac veliku pozornost posvećuje upravo razvoju poduzetništva jer se jedino stvaranjem novih radnih mjesta može potaknuti daljnji razvoj, kao i ostanak mladih obitelji na ovom području.


[code_gallery gallery_id="4845"]

Povezani članci
Objavljen novi natječaj za dodjelu potpore za ulaganja u akvakulturu
Objavljen novi natječaj za dodjelu potpore za ulaganja u akvakulturu

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere II.2./II.3./II.4. „Produktivna ulaganja u akvakulturu“, koji je otvoren je za prijave do 1. studenoga 2020. Na raspolaganju je ukupno 15,90 milijuna eura javne potpore, od čega 11,92 milijuna eura iz proračuna Europske unije, a 3,98 milijuna eura iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III
Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III

Opći cilj Poziva je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz osiguravanje pružanja i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije, komunikacijskog posrednika i videćeg pratitelja. Poziv se financira u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritetne osi 2 Socijalno uključivanje, investicijskog prioriteta 9.iv Poboljšanje pristupa pristupačnim, održivim i visokokvalitetnim uslugama, uključujući usluge zdravstvene skrbi i socijalne usluge od općeg interesa te specifičnog cilja 9.iv.2 Poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama, uključujući podršku procesu deinstitucionalizacije.

PLAN DODJELE SREDSTAVA NACIONALNE ZAKLADE I KALENDAR OBJAVE NATJEČAJA I POZIVA U 2020. GODINI
PLAN DODJELE SREDSTAVA NACIONALNE ZAKLADE I KALENDAR OBJAVE NATJEČAJA I POZIVA U 2020. GODINI

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, sukladno svojim strateškim ciljevima, planira u 2020. godini uložiti 47,7 milijuna kuna u financijske podrške organizacija civilnoga društva i to za višegodišnje institucionalne podrške te višegodišnje oblike razvojne i programske suradnje i oprativne programe Nacionalne zaklade.

Obavijest: Javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2020. godinu
Obavijest: Javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2020. godinu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi Operaciju „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja - FAZA II“ vrijednu oko 250 milijuna kuna.